2021-11-18 Bertje & Sooi

Sooi:    de perspectiefnota en de begroting hebben we achter de rug. 
Het ziet er heel goed uit. Daar zijn alle partijen het toch wel over eens. De ene krijgt het wat makkelijker over de lippen dan de andere. Iedereen heeft het goedgekeurd. 
Bertje:    Dan vergeet je toch iemand Sooi. 
Sooi:    Oh ja, dat klopt, die was ik bijna vergeten, maar die heeft per definitie geen enkele begroting van deze Coalitie goedgekeurd. Soort principe blijkbaar, want de reden van afkeuring deze keer was er totaal niet.  Vele gemeentes zijn jaloers op zo’n begroting, nota bene volgend jaar een overschot van 315.000,- en de meerjarenbegroting is ook positief en goed, en dat terwijl daarin rekening gehouden is met tal van werken.  Dus totaal geen reden om het af te keuren.
Bertje:    Maar waarom dan niet goedkeuren.
Sooi:    Daar waar die partij het al jaren over heeft. Steeds grotere woorden. Hetzelfde hebben we al meegemaakt bij de oprichting van de BGTS. Het AFVAL dus, het lijkt wel de Vuilnis Partij Baarle.
Bertje:    Oei, zo ken ik jou niet Sooi.
Sooi:    Klopt, maar dit is kinderachtig, pure aandacht. Ik zal t uitleggen Bertje. De Afvalverwerking is namelijk een gesloten systeem, dat wil zeggen kostendekkend, een vast bedrag, en dat verandert dus niets aan deze begroting. 
De discussie waar het nu om gaat is de verdeling van de vaste en variabele kosten. De som van die getallen is een vast bedrag, dat zijn de werkelijke kosten. En die verdeling wordt nota bene pas in december door de raad zelf vastgesteld.  
Bertje:    Dat is dus “een stok zoeken om een hond mee te slaan” 
Sooi:    Klopt. Dit College komt in ieder geval op voor iedereen en heeft daarom juist een heel sociaal voorstel gedaan. 
We zullen hoe dan ook naar minder restafval moeten, dat is een landelijke afspraak. En dat afval (en ook fossiele brandstof) alleen maar duurder zal worden is zo klaar als een klontje! Dat kun je op je klompen natellen.
Bertje:    Gelukkig hebben de meeste partijen het beste voor met ons dorpke, onze gemeente, onze zelfstandigheid.
Bertje:    En dan het benzinetoerisme. Hoe dan ook, het zijn toeristen en daar zijn we zoiezo blij mee. De middenstand heeft het al zwaar genoeg, en zeker nu er weer nieuwe Corona maatregelen aangekondigd zijn. Het is een verrekte naar en hardnekkige virus, waar we voorlopig nog niet van af zijn. De besmettingscijfers in Hertog en Nassau zijn behoorlijk opgelopen. Dus oppassen! 
Sooi:    En toch moeten en zullen we er samen doorheen komen. Vooral ook je gezond verstand gebruiken. 
Bertje:    De Wethouder heeft samen met de jeugd de groenstroken aan de Gen. Maczeklaan ingeplant. Mooi om onze jeugd er meer bij te betrekken.
Sooi:    Ook mooi om de wethouwer is mee een schup aan t werk te zien, goed voor zun sixpack.
Bertje:    Ik heb gehoord dat de oud burgemeester, dhr. Jan Hendrikx is overleden. Hij is 22 jaar lang burgemeester van Baarle-Nassau geweest, de langst zittende burgemeester op 1 plaats!
Bertje:    Wij willen de familie en naasten hierbij condoleren.

Sooi:    Dan nog een oproep: Kom bij de politiek, help mee bepalen hoe onze gemeente er in de toekomst uit moet komen te zien. Qua beleid, keuzes, uiterlijk en tegen welke kosten. Samen maken we het verschil. Mensen die mee willen denken en meebepalen. Met een actieve Raad en College gebeurt er wat! Doe het niet (alleen) voor jezelf, maar voor de kinderen, voor de hele gemeenschap. Alleen dan kunnen we een zelfstandige gemeente blijven en onze eigen toekomst bepalen!
Bertje:    Ja, want daarom is er zoveel gerealiseerd voor en in onze gemeente de afgelopen 3,5 jaar. En het wordt nog mooier. 

Bertje:    en als je een slotje op de restcontainer wil, realiseer je dan dat t pas bij zo’n 150 kg ‘sluikafval’ uit kan.
Sooi:    daar kun de zat andere leuke dinges mee doen
Bertje:    kom we vatte d’r nog eentje: op t leven, op Baarle!

Blijf gezond, houd afstand, let goed op jezelf en elkaar.

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE! 

Ps. Wij zijn politiek ‘getint’ en komen daar tenminste eerlijk voor uit.

2021-10-07 Bertje & Sooi

Sooi: het is duidelijk, de zomervakantie is voorbij, dus de politiek is ook weer van start gegaan. Woensdag 29 september was er weer een raadsvergadering.

Bertje:    en wat voor één, het duurde bijna 4 1/2 uur! Mede omdat er nu 7 partijen zijn, duurt het allemaal veel langer dan normaal.

Denk dat ze een spreektijdlimiet in moeten stellen oid, want dit duurt echt te lang.

Er zijn er bij die maar een eind aanzwetsen bij ieder onderwerp.

En dan de oprichting van de BGTS. Daar hebben allerlei experts naar gekeken en over geadviseerd; in juni heeft het gehele GOB (beide Raden) nota bene groen licht gegeven op de ontwerpstatuten. Op en aanmerkingen zijn waar nodig verwerkt.

Beledigend van de VPB en CDA, om zo op het laatste moment die statuten nog eens te willen wijzigen. En dat eigenlijk vanwege het afvaldossier.

Nu wijzigen, zou inhouden dat de oprichting er dit jaar niet meer van zou komen, en dus het gezamenlijk afval ophalen er volgend jaar ook niet in zou zitten. Iets waar ruim 3 jaar naar toe is gewerkt! Wat een verspilling zou dat zijn, en wat een afgang naar oa onze inwoners en naar Baarle-Hertog. Ze zouden er zelf weer een verkiezingsthema van gemaakt hebben.

Nadat dit amendement het niet gehaald heeft, is het raadsvoorstel dan wel raadsbreed aangenomen. Vreemd eigenlijk.

Eerst een stok in de wielen proberen te steken, om vervolgens wel achterop de fiets te springen.

Toch enige zorg van mijn kaant, want als we een zelfstandige gemeente willen blijven, en daar gaan we nog altijd van uit, dan zullen er ook genoeg mensen moeten zijn die politiek actief zijn.

Voor in de achterban, de commissies, maar ook voor de raad.

Bertje: komme ze mensen tekort dan?

Sooi:    Nou, ….enige verjonging en wat meer mensen die zich vooral willen inzetten voor de politiek zou zeker geen kwaad kunnen!

Dus n oproep aan vooral jongere mensen om zich aan te melden en politiek actief te worden.

Bertje:    Dur is keus genog, nota bene 7 partijen om bij aan te sluiten.

Sooi:    Dus als je politiek actief wil worden, of zelfs kandidaat commissie- of raadslid zou willen worden, dan is het nu de tijd om je aan te melden.

(Bertje:    En… Wa schuift da, hoor ik sommigten denken, Sooi?

Sooi:    In het verleden was het ronduit maar magertjes, maar een commissie- en raadsvergoeding zijn inmiddels hele nette financiële vergoedingen. )

Ut nuttige wordt afgewisseld mee t aangename, er zijn werkbezoeken, etentjes etc etc.

(De Raad is wel het hoogste orgaan van de gemeente!

De Raad bepaalt namelijk de kaders en het beleid en controleert het college die het allemaal uit mot voere.)

Dus als je wilt kunnen meepraten en vooral meebepalen, welke kant de gemeente uit moet, binnen welke kaders, zowel financieel als qua beleid, dan is de Raad de place to be.

Bertje: Oei, Engels Sooi. Gaan we internationaal doen?

Sooi: Ja, da doen ze al, maar das mee Hertog, da kan dus gewoon op zun Baols.

En das heel divers, bij wijze van: snelheden op wegen, tot inrichting centrum, sportbeleid, sociaal domein, CCB, subsidies etc etc.

Bertje:    Een mooie ervaring en wie weet, ook nog goed voor je carrière.

Het kan natuurlijk ook in de kroeg, das ook gezellig, maar levert niets op en haalt weinig uit! Roeptoeteren kan iedereen. Als je echt iets wil, en wil meehelpen, grijp je deze kans.

Sooi:    Het is heel belangrijk en interessant werk. En je vertegenwoordigt de inwoners van onze gemeente; daar doe je het voor.

(Bertje:    Maar hoe kan ik bij zo’n poletiek clubke komme?

Sooi:    Gewoon kijken op de site van de gemeente en dan naar bestuur en politiek en dan naar gemeenteraad. Daar staan contactgegevens op van alle partije en raadsleje.)

Bertje:    En zijn da gewone mensen, zoals jij en ik?

Sooi:    uiteraard! Het is een gezonde mix van onze inwoners Bertje.

Bertje:    Misschien wel iets voor mijn dan Sooi?

Sooi:    Niet om het een of ander Bertje, maar ik zei ok: ‘verjonging’. De ‘jeugd’ het de toekomst en jij bent niet echt jeugd meer.

Bertje:   daar hedde eigelijk ok wel weer gelijk in. Wij kunnen nog denken van ‘ut zal mijne tijd wel dure’, maar voor jeugd is het uiteraard toch aanders.

Sooi:    En dat moet ook, das gezond! Wij aneliseren t wel mee n potje bier, zoals we da al jaare mee plezier doen.

Bertje:    allee, skol dan

Sooi:    proost Bertje, op een goeie gezonde politieke op en toekomst!!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!

2021-09-05 Bertje & Sooi

Bertje:    we hebben toch nog weer een paar mooie zomerdagen achter de rug.
Sooi:  ja, en er komen nog n paar mooie dagen aan, dus mij hoor je zeker niet klagen.
En ‘onze’ Max hed gewonne!! Wat een talent! Mooie race. Mooi circuit.
Bertje:    Wat hebbe we t hier toch goed! In Nederland en al helemaal hier in Baol! Genieten gewoon!
Terraskes vol en zelfs op t Annaplein was t feest.
Sooi: De politiek gaat ook weer van start, na dit zomerreces. We moge gelukkig weer wa meer, en de agenda’s zijn weer lekker gevuld, dus da gaat goed komme.
Toch enige zorg van mijn kaant, want als we een zelfstandige gemeente willen blijven, dan zullen er ook genoeg mensen moeten zijn die politiek actief zijn.
Voor in de achterban, de commissies, maar ook voor de raad.
Bertje: komme ze mensen tekort dan?
Sooi:    Nou, ….enige verjonging en wat meer mensen die zich vooral willen inzetten voor de politiek zou zeker geen kwaad kunnen!
Dus n oproep aan vooral jongere mensen om zich aan te melden en politiek actief te worden.
Bertje:    Dur is keus genog, nota bene 7 partijen om bij aan te sluiten.
Sooi:    Dus als je politiek actief wil worden, of zelfs kandidaat commissie- of raadslid zou willen worden, dan is het nu de tijd om je aan te melden. 
Bertje:    En… Wa schuift da, hoor ik sommigten denken, Sooi?
Sooi:    In het verleden was het ronduit maar magertjes, maar een commissie- en raadsvergoeding zijn inmiddels hele nette financiële vergoedingen. 
Daarnaast zijn er ook werkbezoeken, etentjes etc. Ut nuttige afgewisseld met t aangename.
De Raad is wel het hoogste orgaan van de gemeente! 
De Raad bepaalt namelijk de kaders en het beleid en controleert het college die het uit mot voere.
Dus als je wilt kunnen meepraten en vooral meebepalen, welke kant de gemeente uit moet, binnen welke kaders, zowel financieel als qua beleid, dan is dat de place to be.
Bertje: Oei, Engels. Gaan we internationaal doen?
Sooi: Ja, maar das mee Hertog, da kan gewoon op zun Baols.
En das heel divers, bij wijze van: snelheden op wegen, tot inrichting centrum, sportbeleid, sociaal domein, CCB, subsidies etc etc.
Bertje:    Een mooie ervaring en wie weet, ook nog goed voor je carrière.
Het kan natuurlijk ook in de kroeg, das ook gezellig, maar levert niets op en haalt weinig uit! Roeptoeteren kan iedereen. Als je echt iets wil, grijp je deze kans.
Sooi:    Het is belangrijk en interessant werk. En je vertegenwoordigd de inwoners van onze gemeente. 
Bertje:    Maar hoe kan ik bij zo’n poletiek clubke komme?
Sooi:    Gewoon kijken op de site van de gemeente en dan naar bestuur en politiek en dan naar gemeenteraad. Daar staan contactgegevens op van alle partije en raadsleje.
Bertje:    En zijn da gewone mensen, zoals jij en ik?
Sooi:    uiteraard! Het is een gezonde mix van onze inwoners Bertje.
Bertje:    Misschien wel iets voor mijn dan Sooi?
Sooi:    Niet om het een of ander Bertje, maar ik zei ok: ‘verjonging’. De ‘jeugd’ het de toekomst en jij bent niet echt jeugd meer.
Bertje:    Den dieje van ons denkt daar wel es anders over,…. maar daar hedde eigelijk ok wel weer gelijk in. Wij kunnen nog denken van ‘ut zal mijne tijd wel dure’, maar voor jeugd is het uiteraard toch aanders. 
Sooi:    En dat moet ook, das gezond! Wij aneliseren t wel mee n potje bier, zoals we da al jaare mee plezier doen.
Bertje:    allee, skol dan
Sooi:    proost Bertje, op een goeie gezonde politieke op en toekomst!!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!

2021-07-12 Bertje & Sooi

Bertje:    afgelopen woensdag was de leste raadsvergadering voor het zomerreces
Sooi:    bleek toch nog een latertje te worden, terwijl het eigenlijk alleen om de perspectiefnota ging.
Bertje:    is wel de opmaat voor de begroting, dus als je iets bij wou stelle, konde da nu doen.
Sooi:    het perspectief is, dat het stukken minder somber is dan eerder werd verwacht. Scheelt een slok op een borrel
Bertje:    veel meer dan een slok, zeg maar gerust bekant een hele borrel!
Sooi:    der is echt heel veel gedaan, en dat in een extra lastige tijd, en er staat ook nog het nodige op stapel en dan ook nog de burgers erbij betrekken, kortom een hele uitdaging! 
Wat dat betreft zijn het duidelijk andere tijden geworden.
Bertje:    maar je kunt ook overdrijven
Sooi:    hoe bedoel je Bertje?
Bertje:    die fietspaden naar Ulicoten. Als je daar Jan en Alleman bij moet gaan betrekken, dan onderschat je de kennis van de ambtenaren en van de wethouder.
Sooi:    mee eens, zo gecompliceerd kan dat niet zijn, daarbij kost dat een hoop extra tijd en geld, die eventueel aan belijning besteed kan worden.
Bertje:    deze fietspaden zijn voor het overgrootte deel recht en gescheiden van de weg
Sooi:    na alle herstelwerkzaamheden straks van 700.000 Euro, mottet al gek zijn als je daar niet veilig kunt fietsen.
Bertje:    En in t donker fietst er bijna geen hond over, dat hebben ze immers gemeten.
Over het Bels-lijntje fietsen s’avonds veel meer mensen, en dat is ok nie verlicht.
Sooi:    Iets anders, onder jongeren is er behoefte aan betaalbare huurwoningen. Een landelijk probleem. Ze gaan dat mee onderzoeken, want dit moet je wel eerst onderbouwen met n rapport naar de provincie, anders werken die sowieso niet mee.
Bertje:    alleen maar wat roeptoeteren helpt niks. Mogelijk dat tijdelijke Tiny houses, kleine huisjes, daadwerkelijk de oplossing zijn.
Sooi:    Maar, zoals BAARLE! ook zegt, we moeten wel oppassen, dat we geen 2de ‘Fort Oranje” krijgen, want iets dergelijks werkt wel als een magneet op arbeidsmigranten en doelgroepen waar dit nu niet voor bedoeld is.
Bertje:    misschien 1 of 2 Tiny Houses integreren in een (bestaande) wijk.
Sooi:        misschien woningsplitsing of grondsplitsing. Der is dan uiteraard wel een verbouwing nodig.
Bertje:    nog ff terugkomend op die perspectiefnota, die ziet er eigenlijk best goed uit!
Sooi:    gezien alles wat er al gedaan is en wordt in onze gemeente, dan blijven de kosten binnen de perken. En het werd hoog tijd dat er t nodige gebeurde. Ut kost wa, maar dan hedde ok wa!
Sooi:    ga de nog op vakantie Bertje of blijf de thuis?
Bertje:    ik ga lekker fietsen en wandelen in de omgeving. Ge wit nie half hoe prachtig het hier is, langst t Merkske, t Laarzenpad, Kwaalburg…. Zat plekken om te genieten, en als ik dorstig zei, dan is r altijd wel een terraske, waar ik wa kan drinken en ze me ok nog verstaon.
Sooi:    Verstandig Bertje. En ik, ondanks de nodige prikskes, pas toch ok maor een bietje op, want de Delta variant schijnt nu rond te gaan.
Bertje:    ik hoop wel dat da virus nie heel t alfabet af gaat, want dan gaai t nog lang duren.
Sooi:    proost Bertje; dat iedereen een fijne zomer mag hebben en vooral gezond bleft.
Bertje:    Skol! Pas n bietje op, en op elkaar, en geniet r allemaal lekker van! Dat het een mooie zomer mag zijn.

Bertje en Sooi, supporters van BAARLE!

2021-06-24 Bertje & Sooi

Bertje:     wat een week hebben we weer achter de rug.
De mussen vielen van het dak; wat een hitte!
Sooi: De mensen meeje de normaal zo drukke terraskes in de zon en gingen nou vooral aan de aandere kant, in de schaduw zitte.  
Maar goed dat er buiten gene thermostaatknop is waar mensen aan kunnen draaien
Bertje: Tis ok nooit goed
Sooi: En dan de Huisvesting ABG. Da verhaal loopt ook al erg lang.
Fractie BAARLE! had wel een goei en duidelijk verhaal; ‘over je eigen schaduw heen stappen’
Gift wel een bietje een beeld hoe dat t achter de schermen gaat.
Duurde trouwens wel erg lang voor as da ze een gezamenlijke zienswijze hadde.
Bertje: Ge kunt wel blijven ‘roeptoeteren’ maar da helpt ok niks. Dur moet  hier en daar wat water bij de wijn, over de schaduw heen gestapt worre. 
Sooi: het is nu moeilijker om een meerderheid te hebbe, en anders was er helemaal geen zienswijze gekomen.
Bertje: In Gilze-Rijen, maar ook in Alphen-Chaam staan ze er jammergenoeg duidelijk anders in.
Sooi: die zitte mee ouwe gemeentehuizen en geld speelt daar blijkbaar ginne rol.Bertje:     hé en Lonneke is vertrokken uit BAARLE!
Sooi: Die is toch nie gaan verhuizen?
Bertje: Neen, niet weg uit Baal, maar is voor dur eigen gegaan in de raad
Sooi: das zonde, wel jammer.Bertje:     Kan gebeuren,  thats Life! Maar nu zijn er 7 partijen op 13 raadsleje.
Sooi: het is wel een tendens. In Den Haag hebbe ze toch ok heul veul partije?!
Er nu een minderheidscoalitie. Als er dan nog maar te besturen valt!
Bertje: Hopelijk dat de meeste standpunten nog wel ondersteund blijven worre, want momenteel gebeurd er anders wel heul erg veul. Allerlei beleid wat nu gemaakt wordt, wegen die compleet opgemaakt worre, mee nieuwe dubbele riolen en al
Sooi: En mee Hertog n akkoord, zodat t centrum en mobiliteit aangepakt kan worre en niet te vergeten t CCB
Bertje: Zaken die jaren terug allemaal compleet op zun gat lage en niet uitgevoerd.
Sooi: En de oprichting van de BGTS
Bertje: Was da?
Sooi: Heb alleen hut eerste en het leste onthouwe, de B en de S. Benelux Samenwerking, de juridise samenwerking mee Hertog, weer een bietje dichter bij n Europese gemeente, waardoor oa het afval van Hertog en Nassau gezamenlijk opgehaald kan worre.
Bertje: das veel makkelijker en scheelt veel vuilnis-vrachtwagens in het dorp, da zou echt fijn zijn!
Sooi: altijd als het over afval gaat, werkt dat echt als een rooie lap op een stier voor Vermeer.Bertje:       gij bedoeld die ouwe wethouwer?
Sooi: ja, die ‘oud’ wethouwer denkt nog steeds dat de bevolking op zun ondergrondse containers zit te wachte.Bertje:      dees plan is veel beter, en we hoeve tenminste nie meej ons afval te gaan slepen.Sooi:      Daar hoefde gin onderzoek naar te doen, das wel duidelijk gebleken ruim 3 jaar geleje! Daarbij zijn dur al diverse besluiten over genomen.
Bertje: een goeie mens, maar hij bleft al 3 jaar zeveren over die ondergrondse containers!
Sooi: De tijd staat bij sommigte blijkbaar echt stil! Die mens kan maar nie over zun schaduw henne.Sooi:    Kom we gaan een terraske doen, en nu hier in Ulicoten, daar hebbe ze ok lekker bier en kunde ok lekker zitte Bertje:       goei plan; we kunne heel de gemeente wel is aandoen, want dur zijn terraskes genog.Sooi:       Jot, maar nie op eenen dag, want da trek ik nie meer. Allée skol!Bertje:       Wa hebbe we t toch goed. Proost, op de kleinste gemeente van Brabant.
Bertje en Sooi, supporters van BAARLE!

2021-05-31 Bertje & Sooi

Sooi:  Hoi Bertje, hoe is het, al op een terraske gezeten?

Bertje:         Nee Sooi, eerst vond ik het te kou, hoewel er altijd van die bikkels zijn die dan ook op t terras gaan zitten. En van het weekend was hut mij te druk, daarbij moes ik van die van ons schoffele in de tuin. Ge kent da wel.

Sooi:   ja, zwijgt stil.  

Ik heb anders al veul mensen op de terraskes gezien, best een drukte, ze hebben de wind, of lees het weer, inmiddels mee. De zomer is in aantocht! 
En over de wind gesproken, daar is momenteel wel heel erg veul om te doen.

Bertje:         want ook de coalitie is tegen windmolens. In tegenstelling tot wat andere partijen rondbezuinen, zelfs de partij die zo groen is als het gras van mijn buren (en ik kan zeggen, dat staat er altijd verrekte mooi bij)! 

Die partij had de Regionale Energie Strategie sowieso goedgekeurd zonder randvoorwaarden over draagvlak, zoals de andere partijen wilden met moties of amandementen.

Sooi:  En nu verdenken ze de wethouder er van, dat hij en/of de ambtenare informatie achterhouden, terwijl hij zun eige al 2 keer publiekelijk uitgebreid het verantwoord.

Bertje:         Das het gekke van dees tijd. Iemand wordt (vals) beschuldigd en met of zonder wederhoor veroordeeld. Complotdenkers! 
Bij het Songfestival idem dito. Iemand van de Italiaanse delegatie is gebukt bij een tafeltje en met zijn hoofd bekant  tegen de tafel gekome. Daar wordt, misschien voor de grap, van gemaakt dat hij een lijntje coke gesnoven heeft. Dat wordt vervolgens ‘gedeeld’ op social media en binnen de kortste keren is het een feit! De waarheid!!! …of??

De hele Italiaanse delegatie het zun eige vrijwillig laten testen op cocaïne, om nota bene te ‘bewijzen’ dat ze niks gebruikt hebben, en dat dit allemaal onzin is en dat ze dus onschuldig zijn.

Sooi:  eigenlijk toch van de zotte! Mensen worden valselijk beschuldigd en moeten dan bewijzen dat het niet klopt. En sommigen durven zelfs dàn nog te zeggen, ‘waar rook is, is vuur’. Uit verveling, ergernis of wat dan ook en hut wordt allemaal als zoete koek aangenomen.

Bertje:         Het zal je maar gebeuren. Ja, dat is nou wat ze Fake-News noemen. En het barst er van in de wereld van de social media.

Sooi:  Wonderlijk, social media! As ge er over nadenkt is de term A-social Media misschien beter. Het lijkt wel n open riool, goed voor alle onzin, beledigingen en wat voor verwensingen ok. En vaak blijft het ongestraft. 

Schijnbaar staan er ook leuke verhaaltjes op. 

Bertje:         Het is natuurlijk een bijzonder moeilijke tijd. ‘Ophokplicht’ gehad en allerlei beperkingen. Bijna alles digitaal en dat is niet optimaal. Beperkingen die irritaties opwekken en vervolgens afgereageerd moeten worden.

Sooi:  en dat is zelden op zichzelf, maar meestal op een ander. Zelfs Rafke en Stafke bemoeien dur eigen mee politiek van over de grens en fantaseren dur een eind op los. Stemmingmakerij. Hopelijk dat gezond verstand uiteindelijk prevaleert. Daarbij als wij net als Hertog aan kunnen sluiten bij een al bestaand windpark, dan was dat probleem ok opgelost, dan hedde een kamerbreed akkoord!

Bertje:         Terug naar de politiekers van Nassau. Het college dat tijdens deze beperkingen toch zo goed en kwaad als het gaat de bevolking bij allerlei veranderingen proberen te betrekken. Bij diverse reconstructies van wege bijvoorbeeld. En we horen daar goeie geluiden over. Das wel is anders gewist. Maar goed doen voor iedereen das een utopie, dat bestaat nie!

Sooi: Ik begreep dat enkele inwoners van Ulicoten niet tevreden zijn over de verkeersremmende maatregelen daar.

Bertje: dat kan goed kloppen, want van alle plantenbakken die er geplaatst zijn, zijn er nog maar 2 over. En niemand wit wie het gedaan het of waar ze gebleven zijn.

Sooi: Das echte geldverspilling, het lijkt een herhaling van weleer. Of mot daar ook een ringweg omheen? 

Bertje: Ik denk dat r een vlekje op ouwe glazen bol zit, ik zou m maar is afpoetsen.

Zowel het mobiliteitsplan als het centrumplan zijn grote uitdagingen. Er zijn al inspraakrondes gewist en diverse mensen hebben hun zegje gedaan.

Sooi: als je naar de presentatie kijkt, dan ziet dat er wel gelikt uit. Dis natuurlijk nog maar een impressie, want aanleg en onderhoud zal ook bekeken en berekend worden, het mot wel haalbaar en betaalbaar zijn.

Bertje: Als we dit met Baarle-Hertog kunnen realiseren, dan kom t er verrekte mooi uit te zien.

 ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt Sooi.

Sooi: wat hebbe we toch een mooi durpke! Daar moge we best wel n pint op nemen!

Bertje: allee, vooruit,… nog eentje dan. 

Sooi: Proost!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!

2021-03-09 Bertje & Sooi

Bertje: Ze zijn nogal wat van plan in Baal en omgeving

Sooi:  wat bedoelde gij dan?

Bertje: hedde gij niet gezien dat ze van die grote windmolens in Baal en Alphen willen gaan neerzetten.  Windmolens die zo groot zijn dat ze ons mooie landschap behoorlijk verpesten.

S:  ik heb het ook gelezen in het Boals krantje. Daor wordt je niet vrolijk van en vooral niet bij Kwaalburg en de Huisvennen

B:  Ho, ho, Kwaalburg en de Huisvennen zijn maar twee ‘zoekgebieden’. Het kan nog overal komen. Of (helemaal) niet?!

S:  wel gek eigenlijk. We willen allemaal het klimaat redden, maar als het dan echt dicht bij huis komt, dan mag het niet meer. Heet dat niet het Nimby-effect (“Not In My Back Yard).

B:  Gij praot nog een behoorlijk mondje Engels. 

S: Och, ik ben van vele markten thuis.

B: Ja, thuis-gekomen zeker! De windmolens zijn wel meer beeldbepalend dan bijvoorbeeld een zonneweide. Op de Noordzee is er heel veel plaats om die molens neer te zetten en het kan tegenwoordig zonder 1 cent subsidie. Maar ze moeten ze dan wel niet aan het buitenland verkopen! Het buitenland heeft veel meer plaats dan wij in ons landje.

S: En wa denkte gij van om de huizen van het gas af te krijgen.

B: Nieuwe huizen in Nederland krijgen al geen gas meer. In Belgie en Duitsland daarentegen is dat geen probleem, sterker nog, daar krijgen ze subsidie als ze juist ‘aan’ het gas gaan, omdat het juist een schone verbranding geeft.

S: Het blijkt nu ook wel dat het overschakelen op een warmtepomp, veel duurder is dan verwacht.

Nederland heeft een gas infrastructuur ongekend in de wereld! Laat zitten die handel, heeft miljarden gekost, en wie weet, met innovatie, hoe hard we het nodig gaan hebben! 

In Nederland is ooit de HR ketel uitgevonden, wie weet wat er nog meer uitgevonden wordt.

Hybride systemen lijken me meer een reële oplossing, en alleen met gas bijstoken in de echt koude periodes. 

B: maar in dit jaar moeten alle gemeenten een plan maken, hoe ze de huizen van het gas af moeten krijgen en op termijn gaan we of warmtepompen per woning ‘krijgen’ of worden we aangesloten op een warmtenet oid.

S: dat gaat veul geld kosten, dat weet ik nou al. En of we daar na de Coronacrisis überhaupt nog geld voor hebben betwijfel ik, want die miljarden ter ondersteuning van de bedrijven vanwege de lock-down zullen ook terugbetaald moeten worden. 

B: Heb jij nog nieuws gehoord over het CCB, want het is de laatste tijd erg stil daarover.

S: Ik denk dat de m2 en de prijs ervoor afgestemd wordt op het totale budget. Er zit een goede adviseur in het team die uit de praktijk komt en van wanten weet. Als ze daar maar eens naar luisteren!

Daarbij moet er vaart in komen en niet nog maanden soebatten, want daar wordt t zeker niet goedkoper van.

B: We zijn een vergader land geworden. Vergaderen en rapporten laten maken door externe bureaus, om je achter te verschuilen. Een traag en kostelijke proces.

S: Het aanbestedingstraject gaat ook tijd kosten. Zal mij benieuwen of dat dit jaar nog gaat lukken.

B: Er zit nu ook een Sommen, de broer van onze wethouder, in de raad van Hertog.

S: Grappig; in Hertog wonen veel ‘Hollanders’ en voor de verbroedering kan dat ‘meetellen’.

B: Iets anders, de Generaal Maczeklaan gaat ook behoorlijk op de schop. Daar worden in ieder geval meters gemaakt, en als dat net zo gaat als de wijk achter de Jumbo, dan komt dat er mooi uit te zien. Er wordt een hoop achterstalligheid weggewerkt op deze manier, top!

S: Het volgende is misschien wel het centrumplan? We kunnen nog trotser zijn op ons dorpke!

B: Het hockeyveld en kunststof voetbalveld zijn inmiddels klaar, toekomstbestendig, prachtig! Binnenkort worden ze beide gelijk geopend. Dus daarna kan er volop gebruik van gemaakt worden, weliswaar binnen de huidige beperkingen.

S: Mooi, dan kan vooral de jeugd zich weer eens wat uitleven, opgekropte energie kwijtspelen.

B: Misschien dat we van de zomer dan weer lekker op een terraske kunnen zitten in het zonneke, onder het genot van een hapje en een drankje.

S: Ik kijk er halsreikend naar uit! Heerlijk! Wat zullen we er extra van genieten!

Houd moed en blijf vooral gezond!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!

2021-02-15 Bertje & Sooi

Sooi; toch effe n winters weertje gehad, alles prachtig bedekt met een wit laagje. Iets wat vroeger heel gewoon was, maar toch al weer effe geleje.

Bertje: maar af en toe ok een scherp windje erbij, een snijdende kou. En hedde nog geschetst?

S: nee, maar wel veul gelopen. Dik aankleden, handschoenen en mutske op, heerlijk!

B: Dat doen der veul de leste tijd en nou zeker. Na die regenperiode was dit een fijne afwisseling voor veul mensen, er toch even lekker uit, naar buiten, de natuur in! Een mooie week.

S: En met af en toe een lekker zonneke erbij, daar wordt n mens weer wat vrolijker van.

B: Onze ‘burgermoeder’ heeft er van de raad weer 6 jaar bij gekregen; omdat ze het goed doet. Zowel in het College, bij de raad, maar ook benaderbaar voor de mensen.

S: Een goed recept hoef je niet te veranderen!

B: Dur was nog een extra raadsvergadering, Daar hoorde ik dat ze al weer over de huisvesting van de ABG organisatie bezig zijn. Ik dacht dat de Raad van Baal toch duidelijk genoeg was in hun standpunt vorig jaar?!We hadden anders nu met een duur huurgebouw gezeten, waar veel geld in de verbouwing gepompt was en door Corona nagenoeg leeg stond. Neen, dat was echt een geweldig voorstel! Daar motte echt veur doorgestudeerd zijn.

S: En dat wordt nu met een procesvoorstel en een externe begeleider nog eens dunnetjes overgedaan? Het mot geld kosten!

B: Wat is daar het nut van? Witte gij t?

S: Onder het excuus om eea efficiënter te maken (maar tussen jou en mijn: ‘goeiekoper gaat het zo toch niet worden, in tegendeel’) wil grote broer G-R alles naar zich toetrekken, mee maar 1 doel: Fuseren!

B: Dat is en blijft het probleem. Geen gedeeld toekomstperspectief!

S: Ik had verwacht dat Galder, Strijbeek en Chaam zich meer tot Breda aangetrokken zouden voelden, en zich wel zouden laten horen.

B: Maar dat is toch sinds de oprichting al zo.

S: Gilze dreigt al tijden om er anders de ‘stekker’ uit te trekken.

B: Dreigementen, als een klein kind die zun zin niet krijgt. De stekker eruit; daar hebben ze in Gils het lef niet eens voor!! Fijne samenwerking zo!

S: Laten ze ons prachtige gemeentehuis maar is optimaal benutten en kijken hoe het thuiswerken uitpakt, dat is toch een landelijke tendens. 

B: Lijkt mij weer van dat oeverloos gezwets, daar zijn ze wel heel erg goed in !Als Baal zun poot maar stijf houdt en zun gezond verstand gebruikt.

S: Over gezond verstand; de Carnaval motte thuis vieren mee muziek van omroep Baarle of Brabant.

B: Hut voordeel is wel dat ik het sleutelgat nie meer hoef te zoeken mee mun zatte ba… kop, want ik ben toch al binnen. 

S: Allaaf. Thuis un bietje feesten, efkes de gedachten verzette.

B: We vatte dur nog maar een

Gezondheid!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!

2020-05-16 Bertje & Sooi

Sooi: 
Herdenken van Ad Haneveer, sympathieke mens, wel in voor een lolletje, aderlating voor Hertog, maar ook voor ons.
Zo ook Eric van der Vloet, aangrijpend verhaal, ingrijpend voor het gezin. Zonde
Raad was sinds 19/2 weer voltallig aanwezig en dat hebben we geweten, t was een lange zit, bijna iedereen kwam aan bod
Er was ook wel wat commotie over enkele dossiers
Hockey, was en is een lastige. College heeft in haar wijsheid besloten even een pas op de plaats te maken en huidige traject op Hold te zetten. Hopelijk het met de voetbal tot een goede en sportieve samenwerking komt, kunnen elkaar alleen maar versterken. Vissen in dezelfde vijver qua leden en extra sponsoren kunnen beide verenigingen ook nog versterken. Op termijn zullen we toch meer naar samenwerking moeten gaan. Gebruik van meerdere verenigingen van dezelfde accommodatie kan kruisbestuiving geven en kosten verlagen.
Goorweg, die er al zo lang echt slecht bij ligt, wordt eindelijk aangepakt, geen snelweg, maar wel een goede degelijke weg waar omwonenden tevreden zijn met het voorstel. Verdelen van verkeer over meerdere routes is voor eenieder niet verkeerd.
Als Hertog nog lang wacht met meedoen met en verkeerciculatieplan VCP Mobiliteitsplan maar ook inrichting centrum, CentrumPlan, dan moeten wij toch van start gaan. Misschien komen juist dan de enclaves nog beter tot hun recht! Kan een aantrekkelijke werking op toeristen hebben.

2020-04-08 Bertje & Sooi

Sooi:    Wie had dat kunnen denken begin maart, dat het Coronavirus zo’n impact op ons leven zou hebben. 
Bertje:    Eerst ver van ons bed, in China, maar mede door het vliegverkeer in korte tijd verspreid over heel Europa en daarna de gehele wereld. Een virus dat steeds dichter bij kwam, verspreidend als een olievlek. Een pandemie.
Sooi:  Het is zo onwerkelijk, horeca dicht, daarna scholen dicht. Steeds meer gesloten. De oproep om thuis te blijven. Vreemd gevoel.
Bertje:    Zeker voor ons zo open en vrije landje. 
Een intelligente lock- Down. In vredestijd strijden tegen een onzichtbare vijand. 
Sooi:    Onvoorstelbaar, maar jong en oud houdt zich massaal aan de regels en blijven zoveel mogelijk binnen, en als we naar buiten gaan houden we afstand.
Bertje:    Knap hoor, vooral van de jeugd.
Sooi:    De ernst van de situatie is eenieder wel duidelijk.
Het dodental in Italië en Spanje, massagraven in New York. Een stilstaande file van kilometers aan ambulances naar een ziekenhuis in Moskou. Iedereen ziet wel de ernst ervan in.
Het is Baarle ook niet voorbij gegaan, wij hebben ook een aantal gevallen mogen betreuren.
Nog gecondoleerd.
Bertje:    Ik denk dat we allemaal heel erg dankbaar zijn om in Nederland te mogen leven!
Sooi:    En zeker in Baarle-Nassau, wij hebben tenminste nog de ruimte. 
Je zult maar in de stad wonen, 8 hoog met drie kinderen en een hond.
Ik geef het je te doen.
Bertje:    De commissies zijn niet doorgegaan, maar schriftelijk afgehandeld.
En de raad van 8 april, ivm alle maatregelen wel openbaar maar zonder publiek.
Met het minimum aantal  raadsleden van 7, op ruime afstand van elkaar. Ook nooit eerder vertoond.
Sooi:    Vandaar ook alleen maar de hamerstukken en geen discussies

Herman Veraart is als nieuwe griffier beëdigd en we hebben ook (tijdelijk) een nieuw raadslid, Ludo van Dun. En daarmee is Castelre ook vertegenwoordigd. 
Bertje:    Dus nu zijn alle drie de kernen van de gemeente Baarle-Nassau vertegenwoordigd.
Sooi:    Er is een noodfonds opgericht van 100.000,- €, om gericht hulp te kunnen bieden. Leges van evenementen die nu niet door kunnen gaan worden terugbetaald. Deze tijd vraagt om allerlei bijzondere maatregelen. 
Bertje:    Maar het brengt ons ook dichter bij elkaar, we zijn bezorgd en helpen elkaar.
Zo ook ‘n mooi initiatief van ‘onze’ lokale jeneverstoker.
Sooi:    Een borreltje gekregen?
Bertje:    Neen, voor alle huishoudens een gratis flesje desinfecterende handgel.
Praktisch! En een sympathiek gebaar.
De restaurantjes en lunchrooms doen hun uiterste best om het hoofd boven water te houden.
Sooi:    Hoe dan?
Bertje:    Middels afhaalgerechten en belegde broodjes. Een aanrader, heerlijk!
En wat was het een heerlijk weertje met Pasen.
Je zag het blad groeien aan de bomen. Ongekend mooi.
Nog wat gedaan?
Sooi:    Ja, lekker in de tuin gewerkt, maar vooral heerlijk in het zonnetje gezeten. Vitamientjes opdoen.
Bertje:    We moeten er samen iets van maken. We moeten verder, en het gaat een keer over! 
Blijf gezond!

Harrie, Sooi & Bertje, supporters van BAARLE!

2020-02-23 Harrie & Sooi

Sooi: Maar dan zonder onzen Harrie. Harrie is helaas ziek en moet een tijdje rust pakke van dun doctoor. Hij het ok un hoop aan zun fiets.
Sooi: Heul veul beterschap Harrie!  En as ge t goed vindt, dan zak ut voorlopig me mun alter ego doen: mag ik voorstelle: Ons Bertje
Bertje: de wereldbol wordt nogal opgeschut de leste tijd. Australie in de fik, Corona in China mee alle gevolge van dien, Ciara en Dennis die over vliege, enz enz. T hou nie op. 
Sooi: ….en in Baol de Carnaval. Hier motte zijn, das veul beter, hier is t goed!
Bertje: en nu de Raad, niet die van 11, maar van 12.
Sooi: het convenant Doorzicht, een afspraak van de rade, colleges en de ABG organisatie. Hoe we mee elkaar omgaan naar de toekomst toe.
Bertje: elkaars verschillende visies respecteren.
Sooi: mot da nou in n convenant, da motte toch altijd
Bertje: ja, eigenlijk wel. En de ABG-organisatie zeker tot eind ‘26 in stand houe.
Sooi: en da gift extra rust in de tent. Ut zal wel. Denk da we langzaam bij de beer worden gebracht Bertje.
Bertje: denk ut ok eigelijk. En die ontwikkelingshulp waar ze t in Gils over hadde; dan kunne ze nog wa van ons lere. Als Baol hebbe we altijd ons eigenste broek opgehoue en mee goei gevulde zakke nog wel.

Sooi: Maar, ge meugd r nie te veul van zegge

Bertje, da kon de wel merke aan de veurzitter en de oppositie.
We motte vur zelfstandighei blijven strije, want anders rake we de zeggeschap over ons Baol kwijt.
Bertje: da klopt! We blijven dur vur gaan. Ok vur ons eigenste gemeentehuis. Ze zitte hier maar al te graag.
Sooi: op de Steppe wille ze 71 vakantiehuiskes bouwe. Das mooi
Bertje: door de vleermuize en bestemmingswijziging is t allemaal wa opgeschove.
Sooi: Da durgaand vrachtverkeer in Baol wordt al minder en minder, da valt toch best mee?
Bertje: ja, en anders gaan we t zelfde doen als Hoogstrate, en daar zijn we dur op tege.
Sooi: efkes afwachten Bertje, dan gaan die buitelaanders ok wel over de ring. Ze witte nie hoe mooi die is, en anders make we wel een extra hobbel of zo, das ze wel motte.
Bertje: wel jammer vur de wethouwers, dan is hun uitzicht verpest. Waar motte die gaste dan eel dun dag nar kijke?
Sooi: Da weet ik ok zo nie. Iets vur n werkgroepke of zo?
Bertje: astenblieft hé. 
Vur t afval kome nog inloopavonde, veur en na 13 mei. Komt alle, de koffie staai al klaar.
Sooi: dur was ok een mosie vur bij de school. Ut is daar nie helemaal veilig vur ons kientjes. Ons Mieke is dur ok al lang mee bezig gewist. En ge wit, ‘alles vur ut jong’.
Bertje: goed as ze r iets aan gaan doen! Hoewel de eigenste ouwers daar zelf ok vur op motte passe, ok vur kientjes van n aander.
Sooi: En die leerare, die kunne hun eigenste auto toch ok ergens anders weg zette? Geve ze een goei vurbeeld en hale meteen n frisse neus, effe uitwaaie. Lekker gezond die buitenlucht, gift meer weerstand en minder zieke. Schilt weer n avondje sportschool.
We wille toch ok dat de kientjes meer naar buite gaan? Goei voorbeeld doet volgen.

Bertje: Da hedde wel onthoue, terwijl gij mar 3 klasse lagere school gehad het.

Sooi:  Da gij dat wit Bertje. Ja, en nog vaak de zelfste ok. Gewoon je gezond boere verstand blijve gebruike, daar kom de vaak ut verste mee.
Bertje: Hoe moeilijk kan het zijn allemaal? 
Un BGTS bijvoorbeeld. Politiekers, nimt is een veurbeeld aan t dagelijks leven; onze eigenste inwoners van Baol! Daar bestaai ut al jaren, die internationale samenwerking, en mee minder mensen, dus goeiekoper. Hoe? Dun Raad van 11. 
Sooi: Tis allemaal un kwestie van relativeren, voetjes van de vloer en dur vur gaan. Nie zo moeilijk doen allemaal.
Bertje: Gelijk hedde. Kom, we vatte dur nog eentje Sooi.
Sooi: allee, maar dan echt de leste dan, anders blefde gij ok plakke.
Har.. sorry, Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!

2019-12-21 Harrie & Sooi

En Harrie, nog naar de GOB vergadering geluisterd?
Ja Sooi, was een gezellige avond
De voorzitter was wat ongemakkelijk met het extra agendapunt van Lidy.
Hoezo Harrie?
De urgentie ervan was een beetje onduidelijk.
Maar de beide raden gezamenlijk vonden dat in meerderheid toch wel.
Sooi: Voortaan zijn alle GOB vergaderingen (commissie zowel als plenair) openbaar
Harrie: mooi zo, dat is van deze tijd. Goede ontwikkeling 
Sooi: Fractie BAARLE! was heel duidelijk over de verdeelsleutel CCB, 1/3 2/3
En dat eenieder mee moet denken om de kosten te beperken.
Harrie: ja, en ik begreep dat Hertog 1,5 miljoen gereserveerd heeft in haar begroting
Ze hebben eenzijdig, zonder overleg het bedrag verlaagd!
Sooi: misschien hebben wij het wel verkeerd begrepen 
Harrie: hoe bedoel je, het was toch duidelijk 
Sooi: dat wel, maar misschien is het een geweldige besparing!
Harrie: nu ben ik je even kwijt Sooi
Sooi: Baarle-Nassau heeft 4 miljoen gereserveerd
Harrie: dat heb ik ook begrepen; maar hoezo besparen dan?
Sooi: wij hoeven dan maar 2 x 1,5 miljoen te reserveren, dus 3 miljoen, ipv 4 miljoen. 
Harrie: dat scheelt inderdaad wel meer dan een slok op een borrel.
En die werd nadien gebroederlijk genuttigd
Sooi: nog iets, met oud en nieuw mag je in heel Vlaanderen, en dus in Hertog geen vuurwerk afsteken 
Alleen als je een vergunning van de gemeente hebt.
Harrie: dan komen ze toch gezellig bij ons staan, daar mag het (nog) wel.

Sooi: en dan de laatste raadsvergadering van Nassau
Harrie: onze burgemeester had er wel de sokken in
Sooi: ze ging als een speer door de agendapunten
Harrie: het belangrijkste was wel de aanleg Hockeyveld 
Sooi: en hoe moeilijk kan dat nou zijn?
Harrie: er werd zelfs gezegd dat het GEEN Rocket Science was.
Sooi: maar er moet wel een bestemmingsplanwijziging komen, een herplantplicht en een of andere leiding moet omgelegd.
Harrie: toch geen bierleiding zeker?
Sooi: gezien de kosten had dat wel zo kunnen zijn, maar het is een of andere belangrijke waterleiding.
Harrie: de hele raad had enorm veel moeite met de hoogte van het totaalbedrag
Sooi: en iedere fractie liet dat duidelijk weten ook!
Harrie: maar, en dat is dan toch ook weer ‘ons mooie dorpke’, raadsbreed steunen ze de hockey, en gunnen ze hun een eigen veld.
En met een gezamenlijke motie ‘stuurt’ de raad het College, om de kosten binnen de perken te houden.
Sooi: heb van de hockey begrepen dat ze maar al te graag daaraan willen meewerken.
Harrie: eind goed, al goed!
Sooi: rest ons om alle lezers te bedanken, hele fijne warme feestdagen te wensen
Harrie: en een heel gelukkig en gezond Nieuwjaar!!!!!

Harrie & Sooi, supporters van fractie BAARLE!

Coalitie BAARLE! en Keerpunt ’98.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Baarle-Nassau zijn BAARLE! en Keerpunt’98 als winnaars uit de bus gekomen. Samen hebben onze partijen nu 8 zetels in de gemeenteraad van Baarle-Nassau. Na enkele oriënterende gesprekken hebben wij gezamenlijk besloten een coalitie te vormen.
Het coalitieprogramma zal de komende weken in goed overleg, nog verder worden uitgewerkt.

BAARLE! en Keerpunt ‘98

De Huisvuilophaalgekte

CDA, VPB en Fractie Ulicoten hebben gekozen voor een nieuw systeem van de inzameling van het huisvuil dat veel problemen zal veroorzaken voor de inwoners van onze gemeente. Alle tegenargumenten van BAARLE! en van Keerpunt ’98 zijn niet gehoord in de discussie. Maar ook alle bezwaren van inwoners en maatschappelijke organisaties zijn in de wind geslagen.
Het systeem houdt in dat de inwoners van kernen Baarle en Ulicoten zullen moeten gaan leuren met het restafval. Nu wordt dat aan huis opgehaald, in de toekomst zullen we dat naar een wijkcontainer moeten brengen. Die containers zullen zo geplaatst worden dat we maximaal 300 meter met onze afvalzak van 30 liter moeten lopen. Volgens de drie partijen is dat goed te doen. Blijkbaar hebben die partijen geen echt contact met ouderen en anders validen. Want ga maar eens 300 meter lopen met een zak van 30 liter als je slecht ter been bent.
Het doel is dat we minder restafval gaan produceren, daarom moeten we per zak afrekenen. Voor luiers en incontinentiemateriaal is geen oplossing gevonden. Jonge gezinnen en kwetsbare ouderen worden dus extra gepakt. Over een sociaal beleid gesproken.
Er zullen een dertigtal wijkcontainers geplaatst worden. De buren van die containers kunnen hun borst nat maken. Ontsiering van de omgeving, overlast door optrekkende auto’s, ongedierte en sluikstortingen zullen realiteit zijn.
We zitten nu met een plan dat al in een vergevorderd stadium verkeert maar niet gedragen wordt door de bevolking. Maar het is mogelijk dat er na de gemeenteraadsverkiezingen een andere meerderheid ontstaat. BAARLE! kan onderdeel zijn van die nieuwe meerderheid. Indien mogelijk, zullen we het hele systeem met de wijkcontainers terugdraaien. Zolang ze niet geïnstalleerd zijn, is er nog een weg terug!
BAARLE! heeft ook oog voor het milieu. Zeker wel! Maar er zijn betere manieren om het restafval te verminderen. Regelingen die tegen de wil van de bevolking worden ingevoerd of opgelegd zullen nooit werken. Wij willen een oplossing vinden samen met de inwoners. Bent u het eens met onze zienswijze stem dan Lijst 2 “BAARLE!”

BAARLE! staat niet achter het besluit van CDA, VPB en fractie Ulicoten voor de gewijzigde afvalinzameling waarbij er binnen de bebouwde kom wijkcontainers komen voor het tegen betaling deponeren van restafval. De wijkcontainers ontsieren de omgeving en het inmiddels al achterhaalde systeem is erg gebruikersonvriendelijk. Vooral voor ouderen en mindervaliden zal het problemen veroorzaken. Naast € 350.000 geldverspilling is er de te verwachten overlast m.b.t. geluid, afvaldumping, zwerfvuil, ongedierte, etc. Wij zijn van mening dat er geen draagvlak is voor deze huisvuilophaalgekte en als het aan BAARLE! ligt wordt dit besluit na de verkiezingen alsnog teruggedraaid.

Ook goed om te weten is dat weinig dorpen in onze omgeving het systeem van de ondergrondse containers heeft ingevoerd. Zundert niet, Alphen-Chaam niet, Goirle en Hilvarenbeek niet.

Onderstaand enkele recente krantenartikelen over het huisvuil:

De raadsperiode 2014-2018

De afgelopen raadsperiode zijn er door de coalitiepartijen CDA, VPB en fractie Ulicoten veel voorstellen doorgedrukt waar BAARLE! het niet mee eens was. Een kleine opsomming: de ambtelijke fusie, onnodige harmonisatie van verordeningen en tarieven, de 60-km wegen, het heffen van legeskosten voor principe-verzoeken bij bestemmingsplanwijzigingen, de “huisvuilophaalgekte”, het intrekken van medewerking aan bouwinitiatieven (waardoor o.a. de realisatie van een hotel in het centrum niet doorging), etc., etc.
Terugkijkend op de raadsperiode van 2014-2018 is de fractie BAARLE! ook trots op de dingen die ze wèl heeft kunnen realiseren. Een kleine opsomming; wij kwamen met voorstellen die er voor zorgden dat het stembureau in Castelré in café In Holland gehandhaafd blijft, dat voor de aanleg van het glasvezelnet in het buitengebied de legeskosten kwamen te vervallen, Baarle-Nassau een bij-vriendelijke gemeente wordt, het fietspad Oude Bredasebaan werd gereconstrueerd, de jeugdgemeenteraad “over de grens” tot stand kwam en een werkbudget kreeg, de verbinding Witte Keiweg werd aangelegd, de Castelrese Heide verboden gebied is geworden voor motoren. Daarnaast hebben wij ons sterk gemaakt voor een nauwere samenwerking met B-Hertog, matiging van de lokale lasten, de aanleg van het glasvezelnet in het buitengebied, meer aandacht voor lokale ondernemers bij gemeentelijke opdrachten, CAO-conforme arbeidsvoorwaarden bij door de gemeente gecontracteerde instellingen (thuishulp e.d.). Speciaal kan hier ook genoemd worden de totstandkoming van een clubgebouw voor Gloria Atletiek. In Ons Weekblad van vorige week doet de heer Ulijn van het CDA het voorkomen dat dit vooral te danken is aan het CDA en hun wethouder Jan van Cranenbroek, maar insiders weten wel beter! Ook hebben we ons ingezet voor veel zaken die helaas (nog) niet gerealiseerd zijn, o.a. laad- en loszones t.b.v. een betere verkeersdoorstroming in het centrum, stroomlevering in Castelré volgens Nederlands tarief, afschaffing van de hondenbelasting, aanleg hockeyveld. Er is nog genoeg werk aan de winkel. Zie hiervoor ook ons verkiezingsprogramma 2018 op onze website.

Er valt iets te kiezen

Waarom de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk zijn? Op 21 maart kunt u uw stem uitbrengen en er voor zorgen dat er wat gaat veranderen in de Baarlese politiek. Onderstaand enkele speerpunten uit ons verkiezingsprogramma. Er valt iets te kiezen!  

BAARLE! VOOR EEN ZELFSTANDIGE KOERS
Wat ging er dan onder de huidige coalitie van CDA, VPB en fractie Ulicoten zo fout? Om te beginnen de ambtelijke fusie die werd doorgedrukt. Is de dienstverlening daardoor verbeterd, is het goedkoper geworden, is de samenwerking met B-Hertog hierdoor verbeterd, is de bestuurskracht daardoor toegenomen? Volgens BAARLE! niets van dit alles en het risico dat de ambtelijke fusie uiteindelijk uitdraait op een gemeentelijke herindeling blijft levensgroot aanwezig. Vanuit met name Gilze en Rijen wordt er regelmatig op gezinspeeld dat een bestuurlijke fusie zou moeten volgen. Ter illustratie, die ABG-gemeente zou 27 raadsleden krijgen, waarvan verhoudingsgewijs 4 raadsleden uit Baarle komen! De overige 23 raadsleden uit Gilze en Rijen en Alphen-Chaam. Het is wel heel naïef om te geloven dat dit voor Baarle (Nassau en Hertog), Ulicoten en Castelré goed kan uitpakken. De ervaring leert dat het bewaken van de bestuurlijke zelfstandigheid niet in goede handen is bij de huidige coalitiepartijen. Voor BAARLE! reden om te blijven hameren op de bestuurlijke zelfstandigheid van Baarle-Nassau.

AMBTELIJKE ORGANISATIE
Hoe moet het nu verder met de gefuseerde ambtelijke organisatie? We willen de ABG-organisatie nog een paar jaar tijd geven om zich te bewijzen.

BAARLE! is van mening dat:

 • de eigen beleidsvrijheid op de eerste plaats moet komen, geen onnodige gelijkschakeling van beleid en tarieven;
 • Baarle-Nassau ruim 1 miljoen Euro teveel bijdraagt aan de ABG-organisatie. Van de totale kosten komt 21,6% (€ 5.275.000) voor onze rekening terwijl dit naar rato van inwonertal 15,5% zou moeten zijn. Deze voor Baarle-Nassau zeer onvoordelige kostenverdeelsleutel die door de coalitiepartijen is afgesproken voor de jaren 2016 t/m 2019, moet zo snel mogelijk op de helling;
 • de startinvestering van 2 miljoen Euro voor de ABG-organisatie terugverdiend moet worden;
 • de ABG-organisatie moet bezuinigen;
 • het gemeentehuis in Baarle-Nassau gehandhaafd moet blijven;
 • de dienstverlening door de ABG-organisatie beter, vlotter en klantvriendelijker moet;
 • geen afspraak nodig is bij het gemeentehuis voor balie-producten;
 • het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat dienstbaar moeten zijn aan de inwoners. Wij willen een mééwerkende gemeente!

“HUISVUILOPHAALGEKTE”                                                                                                   BAARLE! staat niet achter het besluit van CDA, VPB en fractie Ulicoten voor de gewijzigde afvalinzameling waarbij er binnen de bebouwde kom wijkcontainers komen voor het tegen betaling deponeren van restafval. De wijkcontainers ontsieren de omgeving en het inmiddels al achterhaalde systeem is erg gebruikersonvriendelijk. Vooral voor ouderen en mindervaliden zal het problemen veroorzaken. Naast € 350.000 geldverspilling is er de te verwachten overlast m.b.t. geluid, afvaldumping, zwerfvuil, ongedierte, etc. Wij zijn van mening dat er geen draagvlak is voor deze huisvuilophaalgekte en als het aan BAARLE! ligt wordt dit besluit na de verkiezingen alsnog teruggedraaid.

TOEKOMST CULTUREEL CENTRUM
BAARLE! vindt renovatie van het huidige gebouw van het Cultureel Centrum Baarle nog steeds een reële optie, ondanks dat een meerderheid van de beide gemeenteraden zich heeft uitgesproken voor nieuwbouw. Renovatie kost ca. 2 miljoen Euro minder dan nieuwbouw elders en daarbij kan ook de cultuurhistorische waarde van het gebouw behouden blijven. Renovatie is minder tijdrovend omdat geen grond hoeft te worden aangekocht. Bovendien past renovatie beter bij een circulaire economie dan slopen en nieuw bouwen.

ONZE KANDIDATEN
1.   Hans van Tilborg
2.   Lonneke Verbunt
3.   Karel Kerremans
4.   Carla Dirven
5.   Peter van Hooijdonk
6.   François van der Velden
7.   Ludo van Dun
8.   Marly Hendrickx
9.   Riet van den Broek
10. Dirk van Hooijdonk
11. Arne van den Broek
12. Mieke Hermanides
13. Rob Willems
14. Dave Staes
15. Fons van Tilburg
16. Huub Jansen
17. Arjan van den Broek

SPEERPUNTENPROGRAMMA 2018

 1. Een zelfstandige gemeente Baarle-Nassau.
 2. Een transparant en geloofwaardig gemeentebestuur waarop de inwoners kunnen vertrouwen.
 3. De ambtelijke fusie heeft de dienstverlening aan onze inwoners niet verbeterd. Bovendien is de organisatie veel duurder dan vooraf werd voorgespiegeld. We willen de ABG-organisatie nog een paar jaar tijd geven om zich te bewijzen.

BAARLE! vindt dat:

 • de eigen beleidsvrijheid op de eerste plaats komt;
 • Baarle-Nassau ca. 1 miljoen Euro teveel bijdraagt aan het ambtelijk ABG-apparaat. De voor Baarle-Nassau zeer onvoordelige kostenverdeelsleutel moet aangepast worden;
 • de startinvestering van 2 miljoen Euro moet worden terugverdiend;
 • de ABG-organisatie moet bezuinigen;
 • het gemeentehuis in Baarle-Nassau moet gehandhaafd blijven;
 • de dienstverlening door de ABG-organisatie moet beter;
 • het maken van een afspraak voor balie-producten is onnodig;
  Wij willen een mééwerkende gemeente!
 1. Wij willen de bestuurlijke samenwerking met Baarle-Hertog verder verstevigen en uitbouwen.
 2. Strakkere monitoring van verbonden partijen waarmee wij regionaal samenwerken,
 3. We willen de burgers meer betrekken bij het beleid en burgerparticipatie stimuleren. De dialoog met de inwoners van de verschillende kernen Baarle, Ulicoten en Castelré willen we verder uitbouwen.
 4. Jongeren kennis laten maken met de gemeentepolitiek. De jeugdgemeenteraad willen we stimuleren en faciliteren.
 5. Behoud van het hoge voorzieningenniveau op het gebied van cultuur, jeugdwerk en sport. We willen een snelle realisatie van een hockeyveld.
 6. De toegang tot de zorg moet laagdrempelig zijn en de diverse vormen van zorgverlening moeten goed op elkaar worden afgestemd. We willen wachtlijsten voorkomen en eisen CAO-conforme arbeidsvoorwaarden bij door de gemeente gecontracteerde instellingen (thuishulp e.d.).
 7. BAARLE! staat niet achter de “Huisvuilophaalgekte”. De wijkcontainers ontsieren de omgeving en het systeem is erg gebruikersonvriendelijk. Vooral voor ouderen en mindervaliden zal het problemen veroorzaken. Indien mogelijk zal BAARLE! deze maatregel terugdraaien.
 8. BAARLE! vindt renovatie van het huidige gebouw van het Cultureel Centrum Baarle nog steeds een reële optie. Renovatie kost ca. 2 miljoen Euro minder dan nieuwbouw elders en daarbij kan ook de cultuurhistorische waarde van het gebouw behouden blijven.
 9. Promoten van Baarle als toeristische- en groene gemeente. Actie ondernemen om de enclaves op de Unesco Werelderfgoedlijst te krijgen.
 10. Meer aandacht voor bestrijding van overlast, vandalisme en criminaliteit. Bestrijding van drugsgerelateerde criminaliteit moet meer aandacht krijgen.
 11. Inzetten op samenwerking met- en faciliteren van het midden- en kleinbedrijf, de agrarische sector en de toeristische sector. Initiatieven van bestaande en startende ondernemers positief benaderen.
 12. De afhandeling van vergunningaanvragen moet beter en sneller. Minder bureaucratie bij vergunningverlening voor kleinschalige evenementen.
 13. Inzetten op wonen voor zowel de koop- als huursector. Ook woningen voor starters. Zorgen dat bouwkavels beschikbaar én betaalbaar zijn. Baarle-Nassau moet zelf kunnen bepalen hoeveel, wat en waar gebouwd kan worden. Niet de Provincie of de regio.
 14. Ontwikkelruimte voor de agrarische sector waar dit binnen de vigerende wet- en regelgeving mogelijk is. Zorgen voor een goede balans tussen de belangen van de agrarische sector, bewoners, natuur, milieu en recreatie.
 15. Stimuleren en faciliteren van initiatieven op het gebied van duurzaamheid.
 16. BAARLE! wil een toekomstbestendig bestemmingsplan buitengebied waarin ook agrarische bedrijven een toekomstperspectief hebben. Verder moeten er ruimere mogelijkheden komen voor de vrijkomende agrarische bebouwing.
 17. BAARLE! is geen voorstander van een uitgestorven (verkeersluw, verkeersvrij) centrum. BAARLE! vindt een grootschalige aanpak van het hele centrumgebied direct na realisatie van de Randweg overbodig. Het verdwijnen van het doorgaande vrachtverkeer zal op zich al een enorme kwaliteitsverbetering geven en verdere kwaliteitsverbetering zal moeten worden afgezet tegen de beschikbare financiële middelen.
 18. Meer aandacht voor de verkeersveiligheid, met name ook van de voetgangers en fietsers.
 19. BAARLE! wil concrete maatregelen om het sluipverkeer in Castelré tegen te gaan.
 20. De stroomlevering in Castelré tegen Nederlandse tarieven moet nu eindelijk eens geregeld worden.
 21. Een solide financieel beleid, tegengaan van geldverspilling.
 22. Matiging van de OZB en gemeentelijke tarieven (o.a. leges). Wij zijn voor afschaffing van de hondenbelasting. Wij willen geen trendmatige verhogingen van de gemeentelijke belastingen en tarieven, alleen als het onvermijdelijk is moeten die verhoogd worden.

BEGROTING 2018 – Reactie fractie BAARLE!

In eerste termijn:
1. Ambtelijke fusie.
Voor onze gemeentelijke bedrijfsvoering moeten we als “klant” aankloppen
bij de AGB organisatie. Van het voorgespiegelde terugverdienen van het
voorbereidingskrediet voor de fusie (2 miljoen Euro) komt niets terecht en
de kosten blijken moeilijk beheersbaar. Van een verbeterde
dienstverlening is nog niets gebleken, integendeel!
Wij zijn niet tegen harmonisatie van beleid daar waar dat logisch is, de
eigen beleidsvrijheid komt voor BAARLE! echter op de eerste plaats.
De discussie over de huisvesting is wat betreft BAARLE! overbodig. Wij
willen dat het gemeentehuis hier in Baarle-Nassau gehandhaafd blijft.
BAARLE! is van mening dat de overeengekomen kostenverdeelsleutel voor
de gemeenschappelijke regeling ABG zeer nadelig is voor B-Nassau. Deze
voor B-N zeer onvoordelige verdeelsleutel die is afgesproken voor de jaren
2016 t/m 2019, moet aangepast worden.
2. Samenwerking met Baarle-Hertog.
BAARLE! vindt de samenwerking Nassau-Hertog te veel een collegeaangelegenheid.
De raden zijn te weinig betrokken bij de meningsvorming
en komen pas aan bod in het GOB-plenair. BAARLE! pleitte bij de vorige
begrotingsbehandeling al voor het organiseren van een werkconferentie
van de beide raden waar belangrijke zaken als de vorming van een
Grensoverschrijdend Openbaar Lichaam informeel besproken kunnen
worden en tot consensus kunnen leiden. Helaas is het er nog niet van
gekomen.
Met betrekking tot de toekomstige huisvesting van het Cultureel Centrum
zijn nu, na de gezamenlijke commissievergadering op 24 oktober, de
raadsfracties weer aan zet. Onze visie ten aanzien van nieuwbouw of
renovatie zullen wij op korte termijn kenbaar maken. Of het huidige
gebouw of gedeelten daarvan behouden kunnen blijven is een belangrijke
factor bij deze afweging.
3. Woningbouw.
Om de vergrijzing tegen te gaan en de vitaliteit en leefbaarheid van B-N te
borgen voor de toekomst moet het college er alles aan doen om de
Provincie te overtuigen van een noodzakelijk beperkt groeiperspectief voor
Baarle-Nassau. Dit moet tevens zo verwerkt worden in de nieuwe
woonvisie. Ook voor sociale woningbouw moet er ruimte komen. Eventuele
bepalingen in de bestemmingsplannen m.b.t. woningbouwcontingent,
moeten worden geschrapt. Graag willen wij van het college horen hoe
concreet het gewijzigde beleid van de Provincie (het terugkomen op de
zgn. contingentering) nu precies is en wat dit gaat betekenen voor de
bouwmogelijkheden in Baarle-Nassau.
Worden er momenteel nog bouwplannen of verzoeken om medewerking te
verlenen aan bestemmingsplanwijziging niet gehonoreerd met “geen
contingent” als motivatie?
4. Randweg en wegreconstructies.
BAARLE! vindt een grootschalige aanpak van het hele centrumgebied
direct na realisatie van de Randweg overbodig. Het verdwijnen van het
doorgaande vrachtverkeer zal op zich al een enorme kwaliteitsverbetering
geven en verdere kwaliteitsverbetering zal moeten worden afgezet tegen
de beschikbare financiële middelen.
In ieder geval is fractie BAARLE! geen voorstander van een uitgestorven
(verkeersluw, verkeersvrij) centrum.
Masterplan, verkeerscirculatieplan e.d. zijn alleen zinvol indien ze in
samenwerking met Baarle-Hertog tot stand kunnen komen. Nu lopen de
plannen voor reconstructies (Goorweg, Gen. Maczeklaan/Leliestraat,
Kapelstraat) vooruit op het verkeerscirculatieplan dat pas ergens in 2018
ter besluitvorming wordt voorgelegd aan het GOB-plenair. Dit is de
omgekeerde (en dus verkeerde) volgorde.
Ondanks genomen maatregelen in het centrum tegen de
verkeersopstoppingen, staat het verkeer nog vaak stil. Veelal ook vanwege
ladende en lossende busjes en vrachtauto’s. Wanneer kunnen we iets
concreets verwachten ten aanzien van deze problematiek?
5. Riolering.
Fractie BAARLE! vraagt het college om met concrete oplossingen te komen
voor de bij hevige regenval optredende wateroverlast op diverse locaties
(bijv. ter plaatse van Boschovense Akker, Oranjelaan, Chaamseweg). Wij
hebben hier al eerder aandacht voor gevraagd.
6. Dubbelbestemming l’ Air Pur.
BAARLE! stelt voor om geen energie meer te stoppen in het realiseren van
de zgn. dubbelbestemming nu is gebleken dat het provinciebestuur
hieraan geen medewerking zal gaan verlenen.
7. Bestemmingsplan Buitengebied.
De voorbereiding hiervan is reeds aangevangen. Belangrijk vinden wij dat
er een toekomstbestendige visie wordt ontwikkeld voor het buitengebied
waar ook agrarische bedrijven nog een toekomstperspectief hebben. Ook
een visie ten aanzien van de vrijkomende agrarische bebouwing is van
groot belang.
8. Sluipverkeer Castelré.
Er bereiken ons veel klachten over het toenemende sluipverkeer in
Castelré en de afwachtende houding van de gemeente. Welke concrete
acties/maatregelen gaat het college ondernemen?
9. Castelré en het tarief voor stroomlevering
Spant de gemeente zich nog in om er voor te zorgen dat inwoners van
Castelré stroomlevering kunnen krijgen tegen Nederlandse tarieven?
10. Visvijver en botulisme.
Bij de visvijver aan het Goordonk staan nog steeds waarschuwingsborden
voor botulisme. Wat wordt er gedaan aan de bestrijding? Kan er naar
gekeken worden of het mogelijk is om in de toekomst, ter voorkoming van
botulisme, de vijver te beluchten?
11. Landschapsontwikkeling / Bijvriendelijke gemeente.
Voor de beplanting in het kader van de randweg heeft de Provincie eiken
bomen voorzien. BAARLE! pleit er voor om dit in samenspraak met de
Provincie te wijzigen in bij-vriendelijke bomen. Naar verwachting kan dit
kostenneutraal maar eventueel kan iets van het budget voor het
landschapsverbeteringsplan worden ingezet.
12. Hockeyveld.
Kunnen wij er van uitgegaan dat de aanleg van een hockeyveld nog in de
eerste helft van 2018 gerealiseerd kan worden?
13. Sociaal domein.
Voor mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben wordt
Talent2Work ingezet. Wat zijn hiervan de resultaten?
Het aantal uitkeringsontvangers is sinds 2016 met 33% gestegen naar 113
en er wordt vanuit gegaan dat dit aantal verder zal toenemen. Wij kunnen
dit niet goed rijmen met de huidige opgaande economie.
De indicatorentabel “jongeren met jeugdhulp” geeft een verontrustend
beeld; 8,5% van de jongeren tot 18 jaar (cijfer 2016) doet een beroep op
jeugdhulpverlening. Hoe ligt dit t.o.v. landelijke cijfers?
14. Drugscriminaliteit.
Landelijk maar ook in onze gemeente wordt toegespitst op NIX18
(jongeren en het gebruik van alcohol en tabak onder de 18 jaar). Handel
en gebruik van soft/harddrugs verdient in onze gemeente echter op zijn
minst zoveel aandacht. Veel inwoners kunnen de plaatsen waar deze
handel wordt bedreven, zo aanwijzen. Is de gemeente op de hoogte van
deze plaatsen en wat wordt eraan gedaan om dit samen met BaarleHertog
op te lossen en te voorkomen?
In de raadsvergadering van 8 februari 2017 zijn soortgelijke vragen
gesteld en is door BAARLE! geopperd om gebruik te maken van aanpakken
zoals die beschreven staan bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en
Veiligheid. Denk aan “de tafel van twaalf “, “buurten in balans” en het
“Informatie Analyse Actie-model”.
15. Afvalinzameling.
BAARLE! staat niet achter het besluit van de gewijzigde afvalinzameling
waarbij er binnen de bebouwde kom 30 stuks wijkcontainers komen voor
het tegen betaling deponeren van restafval. Naast € 350.000
geldverspilling is er de te verwachten overlast m.b.t. geluid, afvaldumping,
zwerfvuil, ongedierte, etc. Wij zijn van mening dat er geen breed
draagvlak is voor dit plan en verwachten (zoals ook in andere gemeenten
waar dit speelt) veel protest van inwoners, zeker daar waar zo’n
wijkcontainer voor de deur wordt geïnstalleerd.
Wordt nog overwogen om de aanbesteding uit te stellen tot AlphenChaam
een besluit heeft genomen?
16. Belastingen en tarieven.
Als toeristische gemeente is een heroverweging op zijn plaats voor wat
betreft de toeristenbelasting. Is het bijvoorbeeld mogelijk om over te gaan
naar een forfaitaire heffing zodat in ieder geval de administratieve last
voor de belastingplichtigen fors wordt verminderd?
In de perspectiefnota heeft fractie BAARLE! al laten weten dat het
uitgangspunt zou moeten zijn dat de gemeentelijke belastingen en
tarieven in 2018 niet verhoogd worden.
Voor de bouwleges wordt in de Begroting 2018 aangegeven dat verdere
verhoging van dit tarief ertoe leidt dat de kostendekkendheid boven de
100% schiet. Ondanks dit gegeven wordt toch wordt uitgegaan van een
jaarlijkse verhoging van 3%!
BAARLE! is tegen de trendmatige jaarlijkse verhogingen van 3% die het
college voorstelt en vindt bovendien dat de hondenbelasting wèl zou
moeten worden afgeschaft. Dit mede gezien de opbrengst in relatie tot de
inningskosten.
Het wordt tijd voor nieuwe gemeenteraadsverkiezingen!
Fractie BAARLE!
Hans van Tilborg – Lonneke Verbunt – Karel Kerremans

Hondenbelasting

BAARLE! heeft afgelopen woensdag een vruchtbare begrotingsbehandeling 2017 gehad! Bijna al onze voorstellen zijn (unaniem) gesteund! Jammer dat zoals vorig jaar de coalitie ons amendement hondenbelasting heeft afgewezen, coalitie wil dit eerst onderzoeken. Wij zijn echter wel verheugd dat een kans bestaat dat hondenbelasting in onze gemeente wordt afgeschaft!

Lees verder

Concept Omgevingsvisie reactie van fractie BAARLE!

1. De flexibele en uitnodigende visie is op zich aansprekend, probleemstelling
is echter de doelen helder en eenduidig te hebben. De concept
omgevingsvisie gaat er ten onrechte vanuit dat er brede overeenstemming
bestaat ten aanzien van de doelen die gesteld worden. Een autoluw
centrum bijv. is naar onze mening geen doel dat moet worden nagestreefd


(uiteraard moet wel het doorgaande vrachtverkeer worden geweerd en
met de aanleg van de Omlegging Baarle zal dat ook gebeuren, ook zonder
dat men het autoverkeer ontmoedigt met versmallingen en drempels).
Ook is het zeer de vraag of realisatie van een parkeerterrein Oost
nagestreefd zou moeten worden. Nut en noodzaak van deze forse
investering is nog nooit aangetoond (en is o.i. ook niet aanwezig). Hangt
dit mogelijk ook samen met plannen voor het instellen van
parkeerverboden elders?, ook daar zien wij niets in. De dialoog hierover
met o.a. het plaatselijk bedrijfsleven (Stob) zou hierover eerst gevoerd
moeten worden. Het centrum moet bruisend blijven en niet uitsterven.
2. Spelregels voor initiatieven; draagvlak voor het initiatief moet worden
aangetoond door initiatiefnemer. Wij zijn van mening dat, om
onpartijdigheid te waarborgen, deze dialoog ook gefaciliteerd
(inhoud/proces/verslaglegging) zou moeten worden door de gemeente.
Overigens denken wij dat het in de huidige maatschappij haast een
onmogelijkheid is om een breed draagvlak te verkrijgen voor welk
initiatief dan ook. Hoeveel draagvlak moet er zijn?
3. Vereveningsfondsen; Wij zien er niets in om naast het Parkeerfonds nog
weer nieuwe vereveningsfondsen in het leven te roepen met weer extra
lasten voor burgers.
4. We zien te weinig meerwaarde en bestempelen de visie als te weinig
richtinggevend, te weinig heldere kaders. Zo vinden wij bijvoorbeeld dat er
geen discussie zou moeten gaan ontstaan of vestiging van een supermarkt
buiten het centrum mogelijk moet zijn. Zaken die we zeker niet willen
moeten we ook als zodanig duidelijk benoemen, dit ook om geen onnodige
verwachtingen te wekken.
5. Vroegtijdige betrokkenheid van de gemeenteraad bij initiatieven is
wenselijk, dit naast de dialogen met de omgeving.
6. De integraliteit en volgtijdigheid met allerlei andere plannenmakerij
(Masterplan, Omgevingsvisie, Verkeerscirculatieplan, Toeristisch plan,
Woonvisie, etc.) lijkt niet aanwezig en moet beter geborgd worden. Dit
geldt tevens voor de integraliteit/afstemming met het ruimtelijk
structuurplan van zustergemeente Baarle-Hertog.
7. Pag. 7, 2.2 Kernkwaliteiten. Wij missen leefomgeving/prettig wonen en
werkgelegenheid/bedrijvigheid.
8. Pag. 8; bij opgaven die vragen om oplossingen missen wij
woningbouwmogelijkheden (betaalbare woningen, ook voor starters). Dit
mede om de vergrijzing tegen te gaan.
9. Het gestelde (blz 9) “Binnen de kernen gelden uitsluitend provinciale
regels die zien op woningbouwaantallen en hectares bedrijventerrein”
vinden wij een bezwaarlijke formulering. Deze provinciale regels zijn veel
te knellend en dienen verruimd te worden!
10.Kern Castelré wordt nergens genoemd. Cultuurhistorisch, beschermd
dorpsgezicht? Wij missen de visie over dit stukje Baarle.
11.Kaart blz. 10; 2.4.10 Stroomgebied Merkske en omgeving, Castelse heide
toevoegen, 2.4.2 Onderzoek bestemming recreatiepark ??
12.Pag. 12, Nieuw woongebied/reservering; dubbelbestemming l’ Air Pur is
discutabel als doel. Opvullen open stukken aanloop Molenbaan. Dezelfde
bestemming aan beide zijden van de weg
13.Pag. 14, Bedrijventerrein; zorgen voor groene buffer rond
bedrijventerrein, zeker bij binnenzijde Baarle. Inpassen in het landschap.
14. Pag. 17, MOB complexen (bestaan niet meer). Nieuwe landgoederen?
Bovenstaande bemerkingen zijn naar aanleiding van onze eerste inventarisatie.
Wij vinden het wenselijk als raadsfractie(s) nauw betrokken te blijven bij de
verdere uitwerking van de omgevingsvisie.

Lees verder

MOTIE – werkconferentie Nassau-Hertog

De raad van Baarle-Nassau in vergadering bijeen op 9 november 2016 ter
behandeling van de begroting 2017.


Overwegende dat:
· de samenwerking tussen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog cruciaal is
om in Baarle iets tot stand te kunnen brengen;
· er diverse belangrijke dossiers zijn waarover nog overeenstemming
bereikt moet worden;
· de beide gemeenteraden nog te weinig betrokken zijn bij de
meningsvorming en pas aan bod komen in het GOB-plenair;
· het belangrijk is om visies en standpunten informeel met elkaar te
bespreken.
Verzoekt het college van Baarle-Nassau in gesprek te gaan met het
college van Baarle-Hertog om op korte termijn een informele
werkconferentie te beleggen tussen de beide gemeenteraden inclusief
colleges.
En gaat over tot de orde van de dag.
fractie BAARLE!
Hans van Tilborg
Lonneke Verbunt
Karel Kerremans

Lees verder