2022-03-24 Bertje & Sooi

Sooi:   Het is toch verschrikkelijk wat die Poetin allemaal teweeg brengt. Oekraïne verzet zich enorm moedig, maar wordt totaal verwoest en het gebrainwashte Russische volk wordt ook 40 jaar terug in de tijd gestort. Ook daar vluchten mensen. Verschrikkelijk allemaal!!

Bertje:   Bijna de hele wereld keert zich tegen Poetin en dus tegen Rusland. Wat een idioot. En het had allemaal zo vredig kunnen zijn!
Nederlanders hebben ruimhartig gedoneerd en veel mensen kunnen hier vredig opgevangen worden. Het is weliswaar een druppel op een gloeiende plaat, maar het is het minste wat we kunnen doen.
S:   Hier in Baarle, in de La Salle was een lijsttrekkersdebat. Mooie, gastvrije locatie en de opzet was leuk.  Debat afgewisseld met filmpjes, waarbij bewoners uit onze gemeente geïnterviewd werden en dat gaf een relativerend beeld van de lokale politiek. Het gaat blijkbaar toch aan velen voorbij.
B:   De verkiezingen zijn inmiddels een feit, en de kaarten zij geschud. Daar zullen ze het mee moeten doen. De opkomst was jammer genoeg niet hoog.
S:   Allereerst willen we uiteraard de kiezers bedanken! Die hebben hun vertrouwen aan partijen en raadsleden gegeven, en we feliciteren de winnaars!
BAARLE! heeft weliswaar 1 zetel verloren ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar is nog wel de grootste partij (ruim 30% van de stemmen). Bedankt daarvoor!!
B:   En nu?

S:   Nu zal er gepraat moeten worden, ‘polderen’, om uiteindelijk een coalitie en dus ook een College te vormen. 
B:   En het aantal wethouders zeker?

S:   Ook dat, want 3 wethouders is wat veel voor een dorp van 3000 huishoudens. Of de ambities zullen dan naar beneden bijgesteld moeten worden, of de ozb zal fors omhoog moeten. Het moet of uit de lengte of uit de breedte komen. Vandaar dat de partij BAARLE! voorstander is van slechts 2 wethouders, omdat met het uitgespaarde geld de raad en dus het college heel veel kan doen!

B:   Maar er zijn nu wel diverse mogelijkheden qua coalitie vorming. 

S:   In eerste instantie lijkt dat eenvoudig, maar ik weet niet of dat zo is. Het gaat natuurlijk toch om de grootte van de coalitie, de poppetjes etc. etc., en wie komen er in het College? Het is belangrijk om een goed, capabel en collegiaal team als College te hebben, want als je elkaars steun hebt, kan er zoveel meer. En zij zijn wel de vertegenwoordigers bij diverse bestuursorganen. Het vraagt om deskundigheid; niet te onderschatten! 

B:   Wij wensen hen heel veel succes en wijsheid bij het ‘onderhandelen’.
Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!