2021-03-09 Bertje & Sooi

Bertje: Ze zijn nogal wat van plan in Baal en omgeving

Sooi:  wat bedoelde gij dan?

Bertje: hedde gij niet gezien dat ze van die grote windmolens in Baal en Alphen willen gaan neerzetten.  Windmolens die zo groot zijn dat ze ons mooie landschap behoorlijk verpesten.

S:  ik heb het ook gelezen in het Boals krantje. Daor wordt je niet vrolijk van en vooral niet bij Kwaalburg en de Huisvennen

B:  Ho, ho, Kwaalburg en de Huisvennen zijn maar twee ‘zoekgebieden’. Het kan nog overal komen. Of (helemaal) niet?!

S:  wel gek eigenlijk. We willen allemaal het klimaat redden, maar als het dan echt dicht bij huis komt, dan mag het niet meer. Heet dat niet het Nimby-effect (“Not In My Back Yard).

B:  Gij praot nog een behoorlijk mondje Engels. 

S: Och, ik ben van vele markten thuis.

B: Ja, thuis-gekomen zeker! De windmolens zijn wel meer beeldbepalend dan bijvoorbeeld een zonneweide. Op de Noordzee is er heel veel plaats om die molens neer te zetten en het kan tegenwoordig zonder 1 cent subsidie. Maar ze moeten ze dan wel niet aan het buitenland verkopen! Het buitenland heeft veel meer plaats dan wij in ons landje.

S: En wa denkte gij van om de huizen van het gas af te krijgen.

B: Nieuwe huizen in Nederland krijgen al geen gas meer. In Belgie en Duitsland daarentegen is dat geen probleem, sterker nog, daar krijgen ze subsidie als ze juist ‘aan’ het gas gaan, omdat het juist een schone verbranding geeft.

S: Het blijkt nu ook wel dat het overschakelen op een warmtepomp, veel duurder is dan verwacht.

Nederland heeft een gas infrastructuur ongekend in de wereld! Laat zitten die handel, heeft miljarden gekost, en wie weet, met innovatie, hoe hard we het nodig gaan hebben! 

In Nederland is ooit de HR ketel uitgevonden, wie weet wat er nog meer uitgevonden wordt.

Hybride systemen lijken me meer een reële oplossing, en alleen met gas bijstoken in de echt koude periodes. 

B: maar in dit jaar moeten alle gemeenten een plan maken, hoe ze de huizen van het gas af moeten krijgen en op termijn gaan we of warmtepompen per woning ‘krijgen’ of worden we aangesloten op een warmtenet oid.

S: dat gaat veul geld kosten, dat weet ik nou al. En of we daar na de Coronacrisis überhaupt nog geld voor hebben betwijfel ik, want die miljarden ter ondersteuning van de bedrijven vanwege de lock-down zullen ook terugbetaald moeten worden. 

B: Heb jij nog nieuws gehoord over het CCB, want het is de laatste tijd erg stil daarover.

S: Ik denk dat de m2 en de prijs ervoor afgestemd wordt op het totale budget. Er zit een goede adviseur in het team die uit de praktijk komt en van wanten weet. Als ze daar maar eens naar luisteren!

Daarbij moet er vaart in komen en niet nog maanden soebatten, want daar wordt t zeker niet goedkoper van.

B: We zijn een vergader land geworden. Vergaderen en rapporten laten maken door externe bureaus, om je achter te verschuilen. Een traag en kostelijke proces.

S: Het aanbestedingstraject gaat ook tijd kosten. Zal mij benieuwen of dat dit jaar nog gaat lukken.

B: Er zit nu ook een Sommen, de broer van onze wethouder, in de raad van Hertog.

S: Grappig; in Hertog wonen veel ‘Hollanders’ en voor de verbroedering kan dat ‘meetellen’.

B: Iets anders, de Generaal Maczeklaan gaat ook behoorlijk op de schop. Daar worden in ieder geval meters gemaakt, en als dat net zo gaat als de wijk achter de Jumbo, dan komt dat er mooi uit te zien. Er wordt een hoop achterstalligheid weggewerkt op deze manier, top!

S: Het volgende is misschien wel het centrumplan? We kunnen nog trotser zijn op ons dorpke!

B: Het hockeyveld en kunststof voetbalveld zijn inmiddels klaar, toekomstbestendig, prachtig! Binnenkort worden ze beide gelijk geopend. Dus daarna kan er volop gebruik van gemaakt worden, weliswaar binnen de huidige beperkingen.

S: Mooi, dan kan vooral de jeugd zich weer eens wat uitleven, opgekropte energie kwijtspelen.

B: Misschien dat we van de zomer dan weer lekker op een terraske kunnen zitten in het zonneke, onder het genot van een hapje en een drankje.

S: Ik kijk er halsreikend naar uit! Heerlijk! Wat zullen we er extra van genieten!

Houd moed en blijf vooral gezond!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!