2021-10-07 Bertje & Sooi

Sooi: het is duidelijk, de zomervakantie is voorbij, dus de politiek is ook weer van start gegaan. Woensdag 29 september was er weer een raadsvergadering.

Bertje:    en wat voor één, het duurde bijna 4 1/2 uur! Mede omdat er nu 7 partijen zijn, duurt het allemaal veel langer dan normaal.

Denk dat ze een spreektijdlimiet in moeten stellen oid, want dit duurt echt te lang.

Er zijn er bij die maar een eind aanzwetsen bij ieder onderwerp.

En dan de oprichting van de BGTS. Daar hebben allerlei experts naar gekeken en over geadviseerd; in juni heeft het gehele GOB (beide Raden) nota bene groen licht gegeven op de ontwerpstatuten. Op en aanmerkingen zijn waar nodig verwerkt.

Beledigend van de VPB en CDA, om zo op het laatste moment die statuten nog eens te willen wijzigen. En dat eigenlijk vanwege het afvaldossier.

Nu wijzigen, zou inhouden dat de oprichting er dit jaar niet meer van zou komen, en dus het gezamenlijk afval ophalen er volgend jaar ook niet in zou zitten. Iets waar ruim 3 jaar naar toe is gewerkt! Wat een verspilling zou dat zijn, en wat een afgang naar oa onze inwoners en naar Baarle-Hertog. Ze zouden er zelf weer een verkiezingsthema van gemaakt hebben.

Nadat dit amendement het niet gehaald heeft, is het raadsvoorstel dan wel raadsbreed aangenomen. Vreemd eigenlijk.

Eerst een stok in de wielen proberen te steken, om vervolgens wel achterop de fiets te springen.

Toch enige zorg van mijn kaant, want als we een zelfstandige gemeente willen blijven, en daar gaan we nog altijd van uit, dan zullen er ook genoeg mensen moeten zijn die politiek actief zijn.

Voor in de achterban, de commissies, maar ook voor de raad.

Bertje: komme ze mensen tekort dan?

Sooi:    Nou, ….enige verjonging en wat meer mensen die zich vooral willen inzetten voor de politiek zou zeker geen kwaad kunnen!

Dus n oproep aan vooral jongere mensen om zich aan te melden en politiek actief te worden.

Bertje:    Dur is keus genog, nota bene 7 partijen om bij aan te sluiten.

Sooi:    Dus als je politiek actief wil worden, of zelfs kandidaat commissie- of raadslid zou willen worden, dan is het nu de tijd om je aan te melden.

(Bertje:    En… Wa schuift da, hoor ik sommigten denken, Sooi?

Sooi:    In het verleden was het ronduit maar magertjes, maar een commissie- en raadsvergoeding zijn inmiddels hele nette financiële vergoedingen. )

Ut nuttige wordt afgewisseld mee t aangename, er zijn werkbezoeken, etentjes etc etc.

(De Raad is wel het hoogste orgaan van de gemeente!

De Raad bepaalt namelijk de kaders en het beleid en controleert het college die het allemaal uit mot voere.)

Dus als je wilt kunnen meepraten en vooral meebepalen, welke kant de gemeente uit moet, binnen welke kaders, zowel financieel als qua beleid, dan is de Raad de place to be.

Bertje: Oei, Engels Sooi. Gaan we internationaal doen?

Sooi: Ja, da doen ze al, maar das mee Hertog, da kan dus gewoon op zun Baols.

En das heel divers, bij wijze van: snelheden op wegen, tot inrichting centrum, sportbeleid, sociaal domein, CCB, subsidies etc etc.

Bertje:    Een mooie ervaring en wie weet, ook nog goed voor je carrière.

Het kan natuurlijk ook in de kroeg, das ook gezellig, maar levert niets op en haalt weinig uit! Roeptoeteren kan iedereen. Als je echt iets wil, en wil meehelpen, grijp je deze kans.

Sooi:    Het is heel belangrijk en interessant werk. En je vertegenwoordigt de inwoners van onze gemeente; daar doe je het voor.

(Bertje:    Maar hoe kan ik bij zo’n poletiek clubke komme?

Sooi:    Gewoon kijken op de site van de gemeente en dan naar bestuur en politiek en dan naar gemeenteraad. Daar staan contactgegevens op van alle partije en raadsleje.)

Bertje:    En zijn da gewone mensen, zoals jij en ik?

Sooi:    uiteraard! Het is een gezonde mix van onze inwoners Bertje.

Bertje:    Misschien wel iets voor mijn dan Sooi?

Sooi:    Niet om het een of ander Bertje, maar ik zei ok: ‘verjonging’. De ‘jeugd’ het de toekomst en jij bent niet echt jeugd meer.

Bertje:   daar hedde eigelijk ok wel weer gelijk in. Wij kunnen nog denken van ‘ut zal mijne tijd wel dure’, maar voor jeugd is het uiteraard toch aanders.

Sooi:    En dat moet ook, das gezond! Wij aneliseren t wel mee n potje bier, zoals we da al jaare mee plezier doen.

Bertje:    allee, skol dan

Sooi:    proost Bertje, op een goeie gezonde politieke op en toekomst!!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!