2022-01-18 Bertje & Sooi

Baols Praetje mee Bertje & Sooi

Bertje:    Sooi, er is nogal wat gaande de laatste tijd. Onrusten bij Oekraïne, in Syrië, rellen in Brussel, maar ook The Voice, waar een heel andere stem te horen is, etc etc. Verschrikkelijk allemaal.
Sooi:    En dat terwijl we hopen (en dat ziet er toch naar uit) dat alles weer eens een beetje terug naar ‘normaal’ gaat. Wij wonen hier, klagen wel eens, maar hier in Baal zitten we echt goed!
De campagnes beginnen ook op gang te komen. De kieslijsten zijn inmiddels bekend, de eerste flyers zijn gesignaleerd in de brievenbus, en de kermis komt op gang. 
Bertje:    Nu het profileren, de verschillen extra uitvergroten.
Sooi:    Mooi dat er nieuwe en vooral ook jonge kandidaten op de lijsten staan, verfrissend!  Zo gaat het toch wat meer onder een breder publiek leven, en dat is goed!
B:    En zelf aan die basis staan geeft een extra dimensie.
S:    De afgelopen 4 jaar is er duidelijke taal gesproken door de Raad, maar zeker ook door het College. En zoveel als mogelijk, en redelijk, vooral met de Corana beperkingen, zijn de burgers betrokken bij projecten.  Er is veel gedaan, van beleid, sportakkoord, visies tot straten die geheel gerenoveerd zijn en worden. Teveel om hier op te noemen.
B:    Ja, want er staat ook het nodige al in de steigers om uitgevoerd te worden.  
S:    En ondanks die ambities staat de gemeente Baarle-Nassau er financieel nog steeds heel goed voor (beter dan Alphen-Chaam of Gilze-Rijen) ook in de meerjaren begroting, waar toekomstige projecten al financieel meegerekend zijn. 
Dat is wel een prestatie te noemen, de prestatie van vooral de huidige coalitie en het huidige College, en dat voor de kleinste zelfstandige gemeente van Brabant. 
We zijn de kleinste, de uniekste, misschien wel de gekste; maar we doen blijkbaar toch wel iets erg goed. Beter dan andere gemeentes. Voorzieningen en sport accomodaties waar anderen op recht jaloers op zijn. 
B:    Iets om trots op te zijn!!
S:    Er is gelukkig weer een goede relatie met Baarle-Hertog, wat essentieel is voor ons Siamese tweeling-dorp. Met het afvaldossier is dat nog eens verder versterkt. Sommigen moeten er nog wel effe aan wennen om de bakken en vooral de zakken echt heel vroeg aan de straat te zetten, want het IOK start namelijk echt heel vroeg. Dat waren we niet gewend. Rappe lui! Complimenten!
B:    We zien nu veel minder vuilniswagens in het dorp, in tegenstelling tot andere vrachtwagens, want dat lijkt weer wat toe te nemen. 
S:    Eens goed handhaven denk ik dan, dat zal effect hebben! Dat doet pijn in de portemonnee en gaat dus als een lopend vuurtje, ook in het voormalig Oostblok!

B:     Doordat de 3 ABG gemeenten uitgesproken hebben ieder zelfstandig te blijven, is er ook voor de ambtenaren in de ABG organisatie rust en dus toekomstperspectief ontstaan. 
S:    KP98 doet jammer genoeg niet meer mee, waardoor er nog 4 smaken overblijven in de politieke arena. De verschillen onderling zijn niet zo gigantisch groot. Iedereen wil meer en goedkopere woningen, ze zijn allemaal niet echt voorstanders van windmolens, maar wel voor het behoud van zelfstandigheid. 
B:    Althans, de meeste dan toch… 
S:    Het verschil zit m vaak in de mate van belangrijkheid, de prioriteit. En een open deur intrappen is niet moeilijk, het probleem daadwerkelijk oplossen is een ander pan eten. Alles afkeuren en negatief benaderen zet ook geen zoden aan de dijk. Praatjes vullen nog geen gaatjes. 
B:    Maar dat is gedeeltelijk toch de rol van oppositie voeren? Over oppositie gesproken, iets anders, maar er is een commissielid gesignaleerd als chauffeur bij het leerlingenvervoer.
S:    Dat klopt; zijn gedachten zijn vaak heel erg moeilijk te volgen, maar z’n hart zit zeer zeker op de goede plaats. Mooie navolging op een oud minister die zich dienbaar gemaakt heeft als buschauffeur.
B:    Waardering. Chapeau, en, dat busje komt zo!
S:    Het besturen van een gemeente is echter wel wat anders. Het komt er dus op aan wie het beste kan besturen? Belangrijk daarbij zijn ook raadsleden met dossierkennis en ervaring, die inmiddels weten wat er wel of niet mogelijk is en hoe.
Waar bent u als kiezer het meest tevreden over, heeft u het meeste vertrouwen in? De afgelopen 4 jaar of de jaren er voor? 
Gelukkig mag u daar helemaal zelf over beslissen, anoniem en in alle rust (3 dagen). De kiezer bepaalt, iedere 4 jaar weer! Zo werkt dat, in dit toch wel mooie land.

B:    En volgens een goed oud Chinees gezegde: “Je bent een rund als je je stem aan de verkeerde partij gunt”. 
Daarom hier een noch dwingend, doch vrijblijvend stemadvies:
Als u tevreden bent over het beleid en de effecten daarvan de afgelopen 4 jaar, dan zit je bij BAARLE! gewoon goed!
S:    Dat u voor BAARLE! kiest, hebben wij natuurlijk het liefst!
Oeps, dit gezegd hebbende, zie ik goudgele stippen op de horizon. Laten we eens gaan kijken.
B:    Sooi, het lijkt wel laaghangend fruit. Oh nee, nu zie ik t pas echt. Top, een heerlijk glas met een schuimkraag erop. HEureka, skol.
S:    Proost Bertje, op ons mooie BAARLE!

Bertje & Sooi, supporters van BAARLE!